~salam~
Selamat Petang semua?????ada yang kerja hari nie??xpew..nanti dpt la replace. Ok hari nie agak letih la. Pagi-pagi tadi, tengah sedap-sedap tidow. Tiba-tiba pintu balik I nak roboh *mana x nye, abah I ketuk dah sama bunyi macam gempa bumi*. Bila I bangun..I thought something bad happen. Upa-upanya abah I nak ajak sembang jew. Mak aiii dengki betul.
So I pon request la abah I supaya tukar minyak hitam kereta. I nak naik ronda-ronda. Abah suruh pergi kedai. Mana ada workshop buka cuti-cuti nie. So ayah I suruh pergi beli minyak and abah I akan tukar sendiri. Kebetulan mom I suruh buat spaghetti. Actulally memang impian I nak masak balik cuti nie. Benda nie salah satu aktiviti yang I dah plan sebelum balik cuti.
So alang-alang nak beli barang masak spaghetti boleh la I belikan minyak tue sekali. So agak tengah-tengah hari I pon siap la nak keluar. First abah I suruh pergi cari kedai minyak petronas sebab dekat situ je ada jual. Dekat rumah I banyak shell je. So kena la jalan jauh sikit. Bila dah sampai tengok-tengok minyak dia mahal sangat. Batal la hasrat.
Then I go to giant. Nak pergi tesco sorang-sorang segan la. Ramai yang kenal. Lepas je complete barang-barang nak masak. I pon balik. Meh I tunjuk perjalanan I merosakkan dapur mom I. >_<
First mesti la sediakan semua barang masak dulu
*bahan-bahan*
1. periuk / kuali *kalau xdew mcmana nak masak*
2. Pinggan *kalau xdew dah siap masak nanti nak letak dalam apa*
#ok2..serius#
3. Daging cincang *ikut suka nak letak banyak mana, nak masuk sekor lembu pon xpew*
4. 2 ulas bawang putih *kalau suka banyak letak la 4 kilo*
5. tomato cincang *1-2 biji, nak masukkan satu pokok pon boleh. Abang polis xkan saman*
6. Satu Tin tomato puri *jenama apa pon boleh tapi saya syorkan ramli la sebab ada sesetengah tue xhalal mom I cakap*
7. 150 m/l susu segar *nak letak susu basi pon boleh..tapi kalau sakit perut sendiri tanggung*
8. 1 kiub stok daging
9. of course la spaghetti *laksa pon boleh*
10. sedikit gula and minyak + butter.
~Ok jum start masak~
#1
rebus 2 L air + 2 sudu teh garam + 1 s/t minyak
#2
panaskan minyak + butter and tumis bawang putih yang 4 kilo tue.
jangan bagi garing cukup sekadar layu
#3
Masukkan daging. Goreng sampai garing
#4
Masukkan susu. Kuatkan api hingga susu mendidih.
#5
Kacau sampai susu serap dalam daging.
#6
Masukkan tomato puri + tomato cincang. Sukat 2 tin air mengikut tin tomato puri dan masukkan dalam periuk.
Slowkan api biarkan ia didih. Didih dengan penutup separuh tertutup sampai kuah pekat. Lagi lama lagi bagus. *orang itali didih kuah spaghetti berjam-jam*.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
-done-
*terpaksa pinjam dekat Incik Google sebab upload picture xmasuk*
So selamat mencuba!!!!
~daa~
4 ulasan:
sedap!!! tpi kalau kuah tuh lagi pekat, lagi sedap!!!
yg baru masuk air..belum renih lg...tpi memg lg pekat lg sdap..:)
wah, nt bleh la ayu try msk spageti.. (^_~)
~ngee~~
tergugat iman tiera time2 puasa ganti nie..hukhuk
Catat Ulasan